SDS Zorg het dagactiviteitencentrum

De algemene methodiek van sociale activering is in Werken aan perspectief gebruikt voor een werkbare aanpak om dak- en thuislozen te helpen met een zinvolle dagbesteding en indien haalbaar als opstap naar betaald werk. Wanneer je niet goed in je vel zit, is “uit de passiviteit komen” gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is verleidelijk om op de bank te blijven zitten en niets te doen. Sterker nog, dit is een van de hoofdkenmerken van depressiviteit. Toch is het beter om daar niet aan te geven.

 

 

 

 

Het is zover, er is een gloednieuwe SDS Zorg Dag-Activiteiten Centrum in Zoetermeer aan de Roggeakker 194. In dit gebouw is er plaats gemaakt voor diverse activiteiten groepen.

Deze dagactiviteitcentrum heeft ruimtes voor nieuwe cliënten en biedt mogelijkheden om de ruimtes zodanig in te richten dat het beter aansluit bij de behoefte van cliënten om hen zoveel mogelijk het ‘gewone leven’ te laten ervaren.

Er is plaats gemaakt om onder andere te gaan fitnessen, leren om te gaan met computers, tekenen/schilderen, leren koken, lekker ontspannen bij de lounge om te genieten van de muziek, tv kijken, een potje biljarten of tafelvoetbal te spelen.

Er is altijd een mogelijkheid om een praatje te maken met een van de begeleiders.

Ken je iemand of heb je zelf een dagbesteding nodig, meld je dan aan en laat je telefoon nr. of email achter dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

1 ruimte voor de begeleiders/zakelijke trajecten Wordt begeleidt door een professionele begeleider: Daar kan de desbetreffende begeleiding adm/zakelijke dingen doen. Ook kunnen eventueel clienten 1 op1 hulp krijgen voor hun noodzakelijke dingen. Maatschappelijke werk ( fin.zichtelijk maken, helpen met schulden, of samen gaan naar bepaalde instanties, etc.) Maatschappelijke zorgverlenen zoals het helpen met financiele opbouw of afbouw o.a. schulden, spaarpotje maken of een financiele overzicht maken. Met clienten op pad gaan om bepaalde zaken te regelen. Diverse informatie verstrekken mbt wensvragen dat kan verschillen in opleidingen, stage, activiteiten cq vrijwillig of beroepsmatig, zorgaanbieders.

2 ruimte voor de pc begeleiding/tekenen/schilderen/bordspelletjes Wordt begeleidt door een professionele begeleider. Daar worden de cliienten ondersteund hoe om te gaan met internet/pc aan of afbouw of lekker ontspannend tekenen/schilderen. Verbreed je wereld door te weten hoe je kan omgaan met de computer, je zal de basis leren zoals omgaan met office, excel en vele ander software. Hiermee kan je eventueel brieven schrijven of andere administratie regelen voor jezelf. Ook ondersteunenen wij je hoe je om kan gaan met het internet wereld. Daar kan je dan eventueel bekijken en opzoeken wat voor jouw belangrijk is maar je kan ook natuurlijk gewoon films of muziek luisteren. En als je wilt kan je ook blind leren typen. Wil je gewoon lekker kunnen tekenen of schilderen, kan je dat ook natuurlijk. Wij van de SDS Zorg maken ook tijd voor je als je zin hebt om een bordspelletje te spelen.

3 ruimte voor de fitness/weerbaarheids tr./agressie tr. Wordt begeleidt door een professionele begeleider. Daar worden de clienten begeleid om zowel emotioneel als lichamelijk sterker te worden en ondersteuning krijgen hoe zij hun lichaam en geestelijk gezond kunnen houden. Sport en gezondheid. Om jouw lichamelijke motoriek te versoepelen en soepel te houden kan je ook daarin ondersteund worden. Samen kijken wij of er een aantal oefeningen zijn waarin wij jouw conditie en jouw lichamelijke motoriek kunnen verbeteren. Je hebt veel meer invloed op jouw gezondheid dan dat je denkt. Sport is niet alleen goed om fit te blijven maar kan ook stressverlagend werken. Ook als je nog geen last van stress hebt, kun je door middel van beweging zorgen dat je je nog beter voelt. Het kan je lichaam gespierder maken, je geest positief stimuleren en natuurlijk kun je afvallen door sporten. Dit alles zal ervoor zorgen dat jij (weer) helemaal lekker in je vel zit!

4 ruimte voor therapieen/1 op 1/ groepsbehandeling Wordt begeleidt door een professionele begeleider. Hier krijgen de clienten emotionele ondersteuning daar waar zij eventueel vastlopen. Trainingen (Mindfullnes, meditatie, weerbaarheids, etc.) Mindfullnes therapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Daarbij gaat het om verlichting van de stress en spanningen op het moment van de sessie, maar je wordt ook aangespoord om te evolueren naar een meer permanente staat van kalmte. De capaciteit tot zelfzorg is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietherapie, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties. Daartoe gebruikt relaxatietherapie diverse oefeningen en technieken, zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging, visualisatie en meditatie.

5 ruimte voor om te leren koken/budgettering Wordt begeleidt door een professionele begeleider (ster). Hier krijgen de clienten ondersteuning hoe zij met een lage budget een gezond en een lekker eten kunnen maken en ze worden ondersteund waar ze die spullen goedkoop kunnen halen. Gezond eten en goedkoop boodschappen doen: Voeding bevat de brandstoffen die je nodig hebt om een goede sportieve prestatie te kunnen leveren. Als je fitnesst, moet je dus goed eten. Elke maaltijd is belangrijk. Eet in elk geval minstens 3 keer op een dag, sla geen maaltijden over en verspreid ze goed over de dag. Volg daarbij de zogeheten Schijf van Vijf: Groente en fruit, smeer en bereidingsvetten, vis- en peulvruchten, vlees/ei/ vis/noten en zuivel, brood- en graanproducten en aardappelen, dranken oa thee/water. Samen maken wij een weekmenu en naar aanleiding daarvan gaan wij kijken wij de ingredienten het goedkoopst kunnen halen.

6 ruimte voor ontspanning (lounge) Wordt begeleid/ondersteund door alle professionele begeleiders. Hier kunnen de clienten onder het genot van een drankje ontspannend op de bank tv-film kijken, gamen, een potje biljarten spelen of met een van de begeleiders een spelletje spelen.